zaterdag 27/10

Het dagprogramma

Stippel je route uit met deze handige roadmap.

Circulaire economie

10u

Hoe zou een winkel eruit zien met een minimum aan verpakkingen? Of enkel herbruikbare verpakkingen? Een winkel waar producten niet nodeloos de halve wereld hebben afgereisd en waar producenten een fair deel van de koek krijgen? Een winkel die technologie combineert met maatschappelijke verantwoordelijkheid? En waar het nog fijn winkelen en werken is ook… Op basis van deze vragen werkten een dertigtal jonge, ondernemende geesten vijf prachtige projecten uit. Kom ze allemaal ontdekken.

Betergem

10u

Hoe ga jij leven in 2038? Deel je inspiratie om je eigen buurt, gemeente duurzamer en sociaal-rechtvaardig te maken. Reis op een ludieke manier mee naar Betergem tijdens deze workshop.

Endeavour

10u

Het leven in de stad wordt alsmaar complexer. Politici, stadsbesturen en andere spelers zoeken naar revolutionaire expertise en innovatieve oplossingen om de stad te ontwikkelen voor en door burgers. Endeavour ontwikkelt strategieën om de sociaal-ruimtelijke impact van stedelijke ontwikkelingsprocessen te vergroten. Deze workshop is een must voor ieder die gelooft in een positieve stadsontwikkeling!

Burgerlijke ongehoorzaamheid

11u30

Compost in the city

Door Jan Godemont van TuinKracht (Campagne van Leve de Tuin)
i.s.m. Provincie Vlaams-Brabant, Interza, Interrand, Incovo, Intradura en EcoWerf – 11u

Organisch afval uit tuin en keuken kan je vlot zelf recycleren tot een herbruikbare grondstof. Ook in een stad, zowel door individuen als organisaties en groepen. Jan Godemont, begeleider van heel wat compost-projecten, bespreekt verscheidene praktijkvoorbeelden, met nuttige aandachtspunten en te vermijden valkuilen. Misschien heb je zelf wel grootse plannen voor je eigen kot-, jeugdhuis, wijk- of volkstuincompost… Na deze workshop weet je precies hoe de steel aan de riek zit!

Wooncoop + Community Land Trust

Met introductie door Endeavour – 11u30

Endeavour geeft een algemene inleiding over de nood aan alternatieve woonvormen. Daarna vertalen Wooncoop en CLT deze nood naar de praktijk. Hoe kunnen we duurzaam wonen in de stad?

Wooncoop

Waarom zijn er nieuwe vormen van wonen nodig? En waar liggen de grootste uitdagingen? De Gentse wooncoöperatie wooncoop laat je kennis maken met enkele alternatieve woonvormen. Zij laten je huren bij jezelf.

Community Land Trust

CLT koopt gronden aan om in te zetten voor het gemeenschappelijk goed. Hun doel is om wonen betaalbaar te houden voor iedereen, in te zetten op participatie van bewoners en buren en levendige buurten te creëren.

Poetry Slam

Met Urban Woorden – 14u

Urban Woorden is een collectief dat projecten organiseert rond woord- en podiumkunsten, met als insteek urban lifestyle, sociale inclusie en culturele diversiteit.

The Europe We Want

A new discourse for the societies we want to build – 14u (EN)

We need your help… We are living in turbulent times. Many people across Europe are afraid for the future. And politicians and governments are failing to offer real, long-term solutions to the crises we face. Instead, we see the rise of populist, illiberal parties around Europe preying on people’s fears. How can those of us who believe in open, just, sustainable, democratic societies help replace this fear with HOPE?

Vlaamse kortfilms

14u

Vlaamse kortfilms die telkens op hun manier een link leggen met het leven in de stad.

Debat basisinkomen

Met Thomas Decreus en Simon Ghiotto. Moderatie door Cornelis Kint – 14u30

Hoe zit het nu eigenlijk met dat basisinkomen? Ontdek de waarheid en niets dan de waarheid op het debat tussen Simon Ghiotto, onderzoeker bij denktank Itinera, en Thomas Decreus, halftijds activist en onderzoeker aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte.

Dit debat wordt gemodereerd door Cornelis Kint, Wetenschappelijk medewerker bij het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn van Brussel-Hoofdstad, en lid van de Oikos denktank.

Mijnbouw in het zuiden

Door Catapa – 16u

Catapa is een vrijwilligersorganisatie die sinds 2005 werkt rond (anders)globalisering en duurzame ontwikkeling, in het bijzonder in Latijns-Amerika. Ze focussen zich hierbij op de problematiek rond mijnbouw. Met hun ‘Make ICT fair’ workshop willen ze aantonen welke problemen er zijn binnen de ontginning-, productie-, en consumptieketen en bieden ze een resem ICT tips aan.

Fotografie in de stad

Met Tine Van Kerkhoven
Zaterdag 27 oktober – 16u30
Hoe kan je anders kijken naar de wereld rondom je en hoe leg je dit vast op beeld? Gedreven door nieuwsgierigheid en gewapend met een grote dosis verwondering trek je de stad in op zoek naar beelden, om er vervolgens geestige omschrijvingen bij te bedenken. Voorkennis is niet nodig, enkel een stevige portie goesting, je smartphone of gewoon fototoestel.

Actieve hoop

17u

Je maakt connectie met het groter geheel en met jouw persoonlijke drive om daar iets aan bij te dragen. Door samen de chaos in de ogen te kijken voelen we onze collectieve draagkracht en versterken onze persoonlijke daadkracht.

In deze workshop gaan we aan de slag met enkele werkvormen uit ‘The work that reconnects’ van Joanna Macy.

Initiatieven uit stad Leuven

 Met Geert Vanhorebeek – 17u

 Leuven is de winnaar van de European Green Leaf campagne in 2018 en profileert zich dan ook terecht als een duurzame stad. Geert Vanhorebeek, de coördinator duurzaamheid binnen de stad, geeft ons een overzicht van de meest inspirerende initiatieven, en zoekt met de deelnemers uit waarom deze belangrijk zijn, welke barrières er zijn, en welke ondersteuning zij kunnen gebruiken. Een interactieve workshop over de duurzaamheid van Stad Leuven.

Economische duurzaamheid

17u (EN)

Gegeven door Tom Bauler, professor aan de ULB en gespecialiseerd in ‘Ecological economics.’ Hij is een van de 238 Europese academici die de open brief ‘Stop het streven naar economische groei’ tekende. Hij zal het ontstaan en belang van deze brief komen kaderen. Hij zoomt in op de lokale, nationale en Europese economie, zowel bottom-up als top-down.

Optreden Stoomboot

20u

Niels Boutsen, bekend onder zijn artiestennaam Stoomboot, is een Belgische singer-songwriter. Zijn eerste twee albums doen nog dagelijks hun werk op de radio en live op kleinere en grotere podia. Hij deelde het podium met Kommil Foo, Steven De Bruyn, Jan De Wilde, Zjef Vanuytsel … en stond de voorbije jaren op Boterhammen in het Park, Dranouter en in het Sportpaleis. En nu op Future Proof!

Optreden Pastis

21u

Pastis betekent ‘mengen’ – en dat is meteen de kern van de muziek van deze band. Met invloeden uit Ska, Balkan, Reggae, hebben zij hun eigen geluid met een duidelijke boodschap. Feestdeuntjes voor het leven en de liefde.

DJ Rulo

22u15

Na de opzwepende beats van Pastis neemt de DJ Rulo het over. Even je hoofd leegmaken na een boeiende dag vol inhoud.

Chillin & Sippin

Midnight