Festival

Leuven

Een ruim aanbod aan lezingen, workshops en persoonlijke getuigenissen, vermengd met creatieve en utopische tussenkomsten: dat mag je verwachten van het Future Proof Festival.

Het festival vindt plaats in OPEK, Leuven. Er is mogelijkheid om je tent te zetten op de Future Proof-camping in het Bruulpark, op 700 m van de festivallocatie.

Welkom op zaterdag 8 juli vanaf 10u. Zondag 9 juli vindt het programma plaats tussen 11u en 14u.

>>> Download hier het volledige programma!

 

8.9 juli

Programma

Money Proof
Society Proof

Meet us in Utopia

Kennismaking

Maak op een fijne en laagdrempelige manier kennis met andere deelnemers en met het thema ‘Meet us in Utopia’. Je wordt hierbij vakkundig begeleid door bewoners van Utopia!
Een ecologische economie

Nick Meynen

In het door Naomi Klein geprezen boek 'Frontlijnen. Een reis langs de achterkant van de wereldeconomie' legde Nick Meynen o.a. de afvalmaffia in Napels en de geschifte Griekse goudkoorts bloot. Tegelijk komen rebelse wetenschappers en activisten aan het woord die een totaal andere economie opbouwen.
Meynen geeft inzicht in de context van het onhoudbaar economisch systeem en toont aan waarom Trumps uitstap uit het akkoord van Parijs een ramp is, maar ook een kans om het destructieve geloof in eeuwige groei en meer vrijhandel af te vallen.
Utopia Slam

Basisinkomen

Nele Lijnen (Open-VLD)

Basisinkomen: de utopie van gratis geld? Iedereen maandelijks geld geven, levenslang en zonder voorwaarden. Op het eerste gezicht lijkt dit absurd. Wie zal dat betalen? En wie gaat er dan nog werken? En toch kent het basisinkomen steeds meer voorstanders.

Nele Lijnen (Open-VLD) illustreert in haar boek 'Win for Life' hoe ons land eruit zou kunnen zien als we het basisinkomen invoeren.
Steden van de toekomst

Hilde Heynen (KULeuven)

Hoe zit het met de toekomst van de stad? Of wat is een stad van de toekomst? Metaforum, de interdisciplinaire denktank van de KULeuven, heeft in 2016 een toekomstvisie uitgewerkt voor de stad Leuven gebaseerd op wereldsolidariteit en ecologisch evenwicht. Hilde Heynen, coördinator van Metaforum, neemt je mee in het verhaal van Lutopia: de utopische versie van Leuven gedacht in 2117. Ga achteraf mee in gesprek over toekomstidealen op vlak van ecologie, duurzaamheid, diversiteit, sociale gelijkheid, mobiliteit, energie, transport, enzovoort.
Minimalisme

Jelle Derckx (Growthinkers)

Zes jaar geleden trok de Nederlandse blogger Jelle Derckx erop uit. Tijdens zijn reis ontdekte hij de kracht van persoonlijke groei en minimalisme. Terug in Nederland draaide hij zijn leven 180 graden om en begon hij met minimaliseren. Hij vertelt over wat minimalisme voor hem betekent en hoe hij verlangt naar een wereld met meer aandacht voor dat wat echt belangrijk is. Een leven met meer kwaliteit en minder kwantiteit.
Engagement in theater

Het nieuwstedelijk

Maarten Ketels en Lucas Derycke zijn 2 geëngageerde makers bij Het nieuwstedelijk.

Maarten verbleef bij een Rom-gemeenschap en maakte er de voorstelling 'Troje' over. Hij ging op zoek naar vrijheid en kwam terug met een hoofd vol vragen over identiteit en integratie.

Lucas verbleef in vluchtelingenkampen in Griekenland en Frankrijk. Hij werkt aan een voorstelling over het spanningsveld tussen idealisme en pragmatisme.

Ze gaan in gesprek met elkaar en met het publiek in over hun engagement en hun twijfels.
Beni Files

Elien Spillebeen

In de zomer van 2016 interviewden Elien Spillebeen en haar Congolese collega’s Richard en Jean Baptiste 653 nabestaanden en ooggetuigen van de bloedbaden in Beni, Congo. Deze getuigenissen brengen ze samen in Beni Files, een online monument die de vergeten doden van Beni, een streek in Oost-Congo, een gezicht moeten geven. Bijlange geen utopie, maar zeker een zaak waaruit veel valt te leren over de toekomst!
Future Proof Meet-up

Kristof Calvo (Groen)

Kristof Calvo (federaal fractieleider van Groen) organiseerde in december 2016 een ‘Millenials Meet-Up’ in de Antwerpse Roma. Meer dan 500 millenials kwamen er samen om zich te buigen over de vraag: hoe moet het nu verder, na Trump? We dagen jullie uit om onder leiding van Kristof Calvo in te stappen in onze eigen Future Proof Meet-up, een experiment over participatieve democratie.
The end of the world as we know it

Jan Leyssens

Milieubewustzijn is meer dan gepekelde groenten, bakfietsen of autodelen. De zoektocht naar evenwicht tussen meer en minder blijft een boeiende ontwikkeling.

De Gentse designer Jan Leyssens zet het in de praktijk om. Hij denkt voortdurend na over een gezonde toekomst. In zijn lezing gebaseerd op de lecture-performance 'The end of the world as we know it' onderzoekt hij hoe duurzaamheid en technologie hand in hand kunnen gaan.

Planet Proof
Power Proof

Het Klein Verzet

Tine Hens

Hoe zou de wereld na het kapitalisme eruit zien? Wat betekent het om plots groei als maatstaf der dingen los te laten? Wat als we met z’n allen beslissen dat niet de economie ons bepaalt maar dat wij de economie zijn? Dat zijn de vragen waarmee journaliste Tine Hens op reis ging door Europa en waarover ze vandaag vertelt . Ze maakte een tocht langs vergeten utopieën, langs boeren die elektriciteit verkopen, langs ingenieurs die boeren werden, langs mensen die ‘hebben en kopen’, inwisselden voor ‘ruilen, delen en geven’.
Sociale innovatie: van idee tot actie!

Twisted Studio

Wat kan jij doen om tot werkelijke sociale innovatie te komen? Maak kennis met een aantal inspirerende initiatieven. En dan is het aan jou! Aan het einde van de workshop zal je beter begrijpen wat sociale innovatie eigenlijk is en hoe jij een verschil kan maken. Deze workshop wordt begeleid door Twisted Studio.
Een circulaire economie

Vlaanderen Circulair

Via een interactieve workshop dompelt Vlaanderen Circulair jullie onder in de wereld van de circulaire economie. Dit doen we door jullie te transporteren naar Reburg, de eerste circulaire stad. We inspireren jullie met voorbeelden van hoe in Reburg omgegaan wordt met stromen van voedsel, energie, materialen, mensen, enzoverder. Ook participatie is belangrijk, daarom houden we een actieve volksvergadering, waarin jullie zelf beslissen waar de regering van Reburg op inzet, om ook jullie inspraak te geven in de circulaire stad waar wij naar streven.
De Klimaatzaak

Sarah van Riel (Klimaatzaak)

Samen met meer dan 30.000 mede-eisers daagt vzw Klimaatzaak de Belgische staat voor het gerecht om concrete verandering af te dwingen, en een duurzame toekomst te vrijwaren. Sarah van Riel, projectmanager van Klimaatzaak, licht toe hoe de rechtspraak voor revolutie kan zorgen voor het klimaat.
Coöperatieve mechanismen

Oxfam-Wereldwinkels

Een coöperatie is in de sector van ontwikkelingssamenwerking een gedroomd model om tegengewicht te bieden voor al te grote spelers op de handelsketens. Maar is een dergelijk model ook toereikend, werkt het performant? Waar liggen de knelpunten? Waar liggen de kansen? Welke mechanismen spelen er, en hoe kunnen we dit model tot een succes te maken? Deze workshop is interactief, we gaan samen op zoek naar de kracht van een coöperatie!
Mensenrechten in Zuid-Amerika

Broederlijk Delen

In Peru worden veel boeren en inheemse gemeenschappen geconfronteerd met plannen voor grootschalige mijnbouw in hun leefmilieu. Zij staan voor de keuze: willen we die mijnbouw of niet ondanks de gevolgen voor water, gezondheid en landbouwproductie? Raphael Hoetmer is als medewerker van Broederlijk Delen, activist en onderzoeker in Peru nauw betrokken bij de strijd van deze mensen voor hun rechten en toekomst. Hij toont hoe hun strijd verbonden is met de grote vragen van onze tijd: rond ontwikkeling, mensen-rechten, en een duurzame toekomst voor ons allen.
Duurzaam leven zonder afval

Schonestadsmeisje

Jaarlijks produceren we elk z'n 500 kilo afval, en dan is er nog het verborgen afval voor het produceren van de goederen die we kopen. Aan dit tempo zal er tegen 2050 meer plastic in de oceanen zitten dan vis...

Zou de wereld er niet mooier uitzien zonder al dat afval? In deze workshop vertelt Schonestadsmeisje - Nele Vandersickel - hoe je eenvoudiger kan leven, helemaal vrij van afval. Je wint er niet alleen tijd en geld mee, maar ook een vrijer en gelukkiger bestaan.
Waterfles met een missie

Dopper

Wist je dat er op dit moment naar schatting 4,7 miljard kilo plastic in onze oceanen drijft? En dat jij en je fijne zeebenen op de Vlaamse costa’s maar liefst 19 dopjes en 7 plastic flesjes per 100 meter passeren? De hoogste tijd om dat tij te keren!

Als het aan Dopper ligt, gebruiken we straks enkel nog duurzame waterflesjes. De mensen achter Dopper vertellen hoe zij, maar ook jij je beste beentje kan voorzetten. Dopper schenkt elke deelnemer van Future Proof een gratis Dopper-fles!
Lait Zammie + afterparty

Lait Zammie is een Nederlandstalige groep uit het Antwerpse. Met kwinkslag, eloquentie en humor bezingen ze de dingen des levens en des werelds. Zij trappen het Future Proof-feestje in gang!

We sluiten deze Utopische dag af op de dansvloer met een stevige afterparty.
The future is now

Market

Future Proof biedt inspiratie en brengt mensen samen die gaan voor een duurzame en rechtvaardige toekomst.

Onder het motto “er is niet één grote oplossing maar vele kleine oplossingen”, sluiten we het Future Proof Festival af met een markt.

Ga langs bij standjes van organisaties die vandaag werken aan vele kleine oplossingen voor morgen. Misschien vindt jouw Future Proof engagement er wel een uitlaatklep!